Zonnepanelen die brand veroorzaken. Het afgelopen jaar verschenen hier meerdere berichten over in het nieuws. Uit een inventarisatie van het Financieel Dagblad blijkt dat verzekeraars hun premie daarom fors verhogen, omdat zij volgens het Verbond van Verzekeraars “steeds meer brandschade -door zonnepanelen- in de boeken zien”. “Een onwenselijke en onnodige situatie”, vindt Maurik Jehee, directeur bij ECONNETIC. “Als de aanleg van zonnepanelen begeleid wordt door een professionele partij, mijd je het risico op (brand)schade.”

Druppel op een gloeiende plaat

Volgens het FD ‘stokt de aanleg van zonnepanelen’ zelfs door de stijgende verzekeringspremies. Ook zijn er verzekeraars die helemaal niet meer verzekeren. Maurik: “We vinden het belangrijk om kenbaar te maken dat dit gebeurt, maar wat ons betreft is een verdubbeling van de premie onnodig”, zo vindt ook Wijnand van Hooff, algemeen directeur van branchevereniging Holland Solar in het FD. In 2018 zijn er volgens hem 23 branden geweest die te maken hadden met zonnepanelen, terwijl in Nederland tussen de 800.000 en een miljoen zonnesystemen zijn die uit meerdere panelen bestaan. Maurik: “Dat er branden zijn ontstaan door zonnepanelen kan ik niet ontkennen, maar met zóveel zonnepanelen in Nederland is dat letterlijk een druppel op een gloeiende plaat.”

Betrouwbare partijen

Er zijn verschillende manieren om risico’s op brand- of andere schade te vermijden. Let bijvoorbeeld op het soort isolatiemateriaal en de dakconstructie. Bovendien moet de installatie van het zonnestroomsysteem door professionele en gecertificeerde partijen gebeuren. Uit onderzoek van TNO blijkt dat de belangrijkste oorzaak van brand niet in de panelen zit, maar in de aansluiting van de elektrische verbindingen (bron: RTL Nieuws). Maurik: “Het plaatsen en installeren van zonnepanelen is een secure klus en lang niet zo simpel als dat het lijkt. Helaas zijn er bedrijven die ‘zomaar wat doen’. In ons netwerk hebben wij gelukkig de juiste partijen en installateurs en in de afgelopen jaren hebben wij veel kennis en expertise opgebouwd op het gebied van het plaatsen en aansluiten van zonnepanelen, waardoor de risico’s laag blijven.”

Dialoog

Maurik: “Laat ik vooropstellen dat het goed is dat verzekeraars doorhebben wat er speelt in de markt. Dat ze de dialoog aangaan en dat ze via het Verbond van Verzekeraars zelfs oproepen voor betere regelgeving omtrent het installeren van zonnepanelen. Dat premies stijgen, kunnen we helaas niet voorkomen. Maar zo’n forse stijging van de premie of zelfs helemaal niet meer verzekeren, is onwenselijk. Vooral voor de klimaatdoelstellingen die we hebben in Nederland. Met de kennis en expertise die wij hebben opgebouwd, weten we wat er nodig is om tot een realistische premie te komen. En daar helpen we verzekeraars graag bij.

Bron: https://econnetic.nl/forse-stijging-verzekeringspremies-zonnepanelen-is-onnodig/

Blijf op de hoogte en ontvang 2 x per jaar onze nieuwsbrief!

Uw aanmelding is gelukt!