Bij de aanschaf van een warmtepomp zijn er veel verschillende keuzes, maar hoe kies je de juiste warmtepomp? Belangrijk is om het juiste vermogen te kiezen. Te weinig vermogen zorgt ervoor dat niet alle ruimtes warm worden of dat de huidige cv-ketel moet bij-verwarmen, waardoor de warmtepomp niet rendabel is.
Door middel van een warmteverliesberekening kunt u bepalen hoeveel vermogen nodig is. Hiervoor heeft u het bewoonbaar oppervlakte van de woning nodig. Het benodigde vermogen per m² hangt af van de isolatie van de woning. Hoe beter de isolatie, hoe minder vermogen nodig is. Het bouwjaar of het energielabel (zoals zichtbaar in de tabel) is een goede indicatie.
Een woning met een bewoonbaar oppervlak van 200 m² met energielabel E heeft het volgende vermogen nodig: 200 x 75= 15.000 Watt of 15 kW.
Als duidelijk is hoeveel vermogen de warmtepomp moet zijn, is het belangrijk om te bepalen welke warmtepomp geschikt is. Voor alle warmtepompen geldt dat deze het beste functioneren met lage temperatuurverwarming. Lage temperatuurverwarming is eigenlijk niets anders dan gewone verwarming; je verwarmt je huis met radiatoren, convectoren of vloerverwarming. Het enige verschil is dat de temperatuur van het water, dat door je radiatoren of verwarming stroomt, lager is. Er wordt dan ook aangeraden om er eerst voor te zorgen dat de radiatoren, vloerverwarming of wandverwarming een groot oppervlak hebben, zodat deze voldoende warmte kunnen afgeven. Het hangt sterk af van uw woning welke warmtepomp geschikt is:
1. Lucht-lucht warmtepomp
Bestaat uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit haalt warmte uit de buitenlucht en de binnen-unit brengt dit via warme lucht de woning in, wat dus erg handig is als je nog geen radiatoren of vloerverwarming hebt. Met deze warmtepomp kun je je woning ook koelen.
2. Lucht-water warmtepomp
Werkt hetzelfde als de lucht-lucht warmtepomp, alleen geeft deze de warmte af via water. Ook met deze warmtepomp kun je je woning koelen.
3. Hybride warmtepomp
Een hybride warmtepomp werkt samen met jouw bestaande cv-ketel. Wanneer de warmtepomp minder efficiënt is, springt de bestaande ketel bij. Hierbij loop je dus geen risico dat je woning niet verwarmd is of dat de warmtepomp inefficiënt is.
4. Geothermische warmtepomp
Maakt gebruik van aardwarmte en heeft daardoor weinig last van de buitentemperatuur, omdat de temperatuur in de grond relatief stabiel is. Je hebt dus altijd een hoog rendement. Het nadeel van deze warmtepomp is dat je er een grotere tuin voor nodig hebt en dat de investering relatief duur is. Dit betaalt zich echter wel terug door het hoge rendement.
Bent u geïnteresseerd in een warmteverliesberekening of wilt u advies bij de aanschaf van een warmtepomp? Neem gerust contact met ons op!